Recenzja Magdalena Makarowska, Dominika Musiałowska „Insulinooporność szybkie dania”

PIERWSZA POMOC DIETETYCZNA DLA INSULINOOPORNYCH

Jadłospisy na 3 miesiące
Ponad 200 przepisów, także w wersjach wegańskich i wegetariańskich
5 podstawowych produktów w każdym przepisie
Czas przygotowania: do 20 minut
Ten poradnik ma pomóc wszystkim zapracowanym, zmęczonym czy zwyczajnie nielubiącym gotować osobom błyskawicznie przyrządzać potrawy zgodne z zasadami żywienia insulinoopornych. Z przepisów mogą jednak korzystać nie tylko pacjenci z insulinoopornością, ale każdy, kto chce jeść z niskim indeksem glikemicznym, odżywiać się zdrowo i zrezygnować z częstego jedzenia na mieście.
Co znajdziesz w tej książce?
- rady w pigułce, czyli vademecum dotyczące insulinooporności
- listę produktów, z których warto korzystać
- podstawowe zasady gotowania dla zabieganych
- przyprawy, które wspomagają walkę z insulinoopornością
- sposoby na okiełznanie głodu

Od dawna chciałam, żeby powstała książka dla tych, którzy wiecznie żyją w niedoczasie, nie lubią spędzać w kuchni długich godzin i szukają jak najprostszych rozwiązań. Czyli dokładnie dla takich osób jak ja ?
Dominika Musiałowska

Zależało mi na pokazaniu, że zdrowe gotowanie jest łatwe i przyjemne i dieta może być stylem życia, a nie smutną koniecznością.
Magdalena Makarowska



Wydawnictwo: Feeria
Rok wydania:  2019
Format: Książka
Liczba stron: 310


Dziś przychodzę do Was z czymś zupełnie innym niż do tej pory, chciałabym Wam opowiedzieć na temat bardzo ciekawej i pomocnej książce, która ma pomóc nam w walce z insulinoopornością. Jeszcze świeżutka, ponieważ premierę miała w maju tego roku, ma nam pomóc w codziennej diecie, kiedy to czas przygotowania posiłków odgrywa u nas istotną rolę. Jesteśmy zapracowani, ciągle gdzieś gnamy, dom, praca, zakupy, dzieci, dodatkowe obowiązki domowe i gdzieś w tym wszystkim czas na czytanie. Kobiety są mocne, dadzą radę, a żeby im ułatwić i przekonać do większej świadomości żywienia, a tym samym do dbania o samego siebie.



„Insulinooporność szybkie dania”  to nie tylko książka kucharska, jeśli określilibyśmy ją tym mianem to zdecydowanie byłoby to krzywdzące i nie oddające złożoności przekazywanej treści.
Od czego zaczynamy? Książka została podzielona na dwie części, które z kolei rozdzielono na rozdziały, a także jadłospisy na trzy miesiące.
W pierwszej części otrzymujemy ważne informacje na temat samej insulinooporności, ale także kilka słów wstępu pokrzepiających, autorki nas rozumieją i nie potępiają mimo grzeszków żywieniowych jakich na co dzień się dopuszczamy. Wbrew temu, co możecie pomyśleć, jest to ważne, ponieważ nie zostajemy napiętnowani na „dzień dobry”, ale zrozumiani. Tryb naszego życia sprawia, że coraz częściej odżywiamy się niewłaściwie, gnamy coraz szybciej, nie mając czasu na wielogodzinne stanie w kuchni i przygotowanie posiłków. Z wygodnictwa i możliwości skracamy ten czas do minimum stołując się w barach, wpychając w siebie fast foody lub półprodukty, które odgrzewamy w domu. To niestety prowadzi do częstych chorób, cukrzyca jest coraz  powszechniejsza, a wraz z nią inne schorzenia, gdzie bez opieki lekarskiej nie można sobie z tym poradzić. Autorki pokazały nam, że powrót do zdrowia to przede wszystkim zmiana stylu życia, w tym naszego żywienia i oczywiście opieka medyczna.  Mamy szansę na cofnięcie cukrzycy drugiego stopnia, więc myślę, że warto spróbować przyjrzeć się sobie i swoim grzeszkom.


Insulinoporność to stan obniżonej wartości tkanek na działanie insuliny przy prawidłowym lub podwyższonym poziomie. Wbrew pozorom cierpi na to wielu ludzi, a niestety ich liczba jedynie się zwiększa, więc zróbmy wszystko, aby także zaczęła maleć, a nasz dyskomfort stał się mniejszy. Autorki opowiadają nam hiperglikemii, insulinooporności u dzieci i o tym, co robić, aby z tym walczyć. Zaskoczył mnie fakt, że do walki z chorobą ważne jest oprócz odrzucenia używek, których akurat nie mam, także dobry sen, w tym przypadku 7-8 godzin oraz ograniczenie, unikanie stresu.
W części drugiej książki otrzymujemy rady w pigułce, jak zaoszczędzić czas dobrze planując zakupy, na co zwrócić uwagę, czego się wystrzegać, produkty light są odtłuszczone, ale zapełnione wypełniaczami, przeważnie zwiększoną zawartością cukru. Zauważyłam to, kiedy zaczęłam większą uwagę zwracać na etykiety na produktach, które mnie interesują. Nie dajcie się też nabrać na napis, bio i Eco, które są modne, porównałam kilka marek płatków śniadaniowych i okazuje się, że te mające być zdrowe miały ogromne ilości cukru, kiedy najzwyklejsze kukurydziane, były atrakcyjne pod tym kątem. Autorki zwracają uwagę na marketingowe zagrywki stosowane przez sklepy. Człowiek, gdzieś tam to wie, a jednak warto mu o tym przypomnieć. Bardzo podobały mi się przyprawy, które możemy sami skomponować, różnorodność jest bardzo bogata, azjatycka, do dań po indyjsku, do sałatek. Co ciekawego dostrzegłam? Przepisy na ciekawe i nie drogie pasty i humusy na kanapki. Warte uwagi, określona gramatura i czas, jak długo możemy je przechowywać w lodówce.




Przepisy są przygotowane i przedstawione w sposób bardzo atrakcyjny, smakowite i estetyczne zdjęcia, a przede wszystkim przygotowanie ich ma nie trwać dłużej niż dwadzieścia minut. Produkty, które są zastosowane do ich przygotowania nie są ani drogie, ani specjalnie trudno dostępne. Książka jest naprawdę atrakcyjna i przekonująca, robię się głodna i zdeterminowana, aby spróbować spojrzeć na swoje nawyki żywieniowe inaczej.

Bardzo przydatną jest lista zakupów, która została podzielona na każdy tydzień każdego miesiąca zamieszczonych jadłospisów. Panie zadbały o to, aby dla tych, którzy lubią słodycze pojawiły się desery, które nie sprawią, że przepadniecie w ilości, są przygotowane bez dodatków szkodliwych cukrów. Są sycące i zdrowe, zrobione przez nas samych. Co jeszcze mogę powiedzieć? Dziewczyny wykonałyście kawał dobrej roboty, bibliografia, która pomagała Wam w stworzeniu książki dla takich słodkich insulinoopornych  jest imponująca, bardzo bogata.  Jeśli szukacie fachowej książki, która Was zainspiruje to jesteście we właściwym miejscu i we właściwym czasie, a „Insulinooporność szybkie dania”  jest tym, czego potrzebujcie. Gorąco polecam. 


Zapraszam na kilka zdjęć dzięki, którym zobaczycie, jak pięknie jest wydana w środku:



 









Komentarze

Popularne posty